ЕНЕРГИЈА

09

РАБОТА И ЕНЕРГИЈА

ЛИНКОВИ ОД ВИДЕА И СИМУЛАЦИИ НА ТЕМА ЕНЕРГИЈА:

VII ОДДЕЛЕНИЕ:

Работа е совладување на отпор на извесен пат и  е еднаква на енергијата што е потребна да се премести едно тело.

Енергија е способност за вршење работа.

Потенцијална и кинетичка енергија.

Моќност е работа извршена во единица време.

IX ОДДЕЛЕМИЕ:

Триењето предизвикува материјалот да се загрее и да се затопли. Под дејство на триење се менува кинетичка енергија на честичките од телото, а со тоа и внетрешната енергија на телото.

Биметална лента

ТЕРМОМЕТАР

 

 

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s

%d bloggers like this: