ОТВОРЕНИ ОБРАЗОВНИ РЕСУРСИ

Published Август 6, 2016 by Аида

ОТВОРЕНИ ОБРАЗОВНИ РЕСУРСИ

%d0%bc%d0%bc

   Денес можностите за учење се безгранични и доволно е да имаш желба да учиш и да го искористиш сето онаа што ти се нуди, да откриеш кои се твоите интереси, да се пронајдеш и реализираш. Денес наставникот не е подучувач и единствен извор на информации туку координатор, набљудувач, поттикнувач, oхрабрувач, а се со една и единствена цел да им го доближи материјалот на учениците на ненаметлив и интересен начин.

Уз отворените образовни ресурси задолжително се користат и социјалните мрежи преку кои се разменуваат идеи и искуства, се создаваат и се решаваат проблеми.

За само неколку години, отворените образовни ресурси станаа дел од редовната настава како работна тетратка, збирка задачи, извор на идеи за реализација на час, проект, наставна и воннаставна активност.

Отворените образовни ресурси им помогаат на наставниците да се подготват за реализација на наставниот час:

http://oer.mk/pubprofile/?profile_id=14

1

Секогаш им се при рака електронските збирки  задачи: http://aidafizika.edublogs.org/2016/01/24/%d0%bd%d1%83%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d1%87%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b0-%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5/

2

или http://aidafizika.edublogs.org/2016/01/24/%d0%bd%d1%83%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d1%87%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d0%b5%d1%9a%d0%b5-%d0%b8-%d1%81%d0%b8%d0%bb/

3

Имаат можност да се советуваат, споделуваат материјали и се подготвуваат за натпревари:

https://www.facebook.com/MladiIstrazuvaci?ref=bookmarks

4

Учениците имаат можност да се самооценуваат: http://394202597555704870.weebly.com/

5

Да го прошират знаењето и да истражуваат:

http://istrazuvaj.blogspot.com/2015/03/blog-post_20.html

5

Да се запознаат со животот и делата на познатите научници:

https://aidafizika.wordpress.com/%d0%bd%d0%b8%d0%b7-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be%d1%82-%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%84%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%87/

7

………..

Важноста на отворените образовни ресурси е голема и секој наставник треба да чувствува обврска да ги дополнува според сопствените интереси. Отворените образовни ресурси треба да прераснат во безгранична електронска библиотека за сите возрасти, од описменување до научни трудови.

 

 

 

Аида Петровска

наставник по физика од ООУ Димитар Миладинов

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s

%d bloggers like this: