КАЛЕНДАР ЗА УЧЕБНАТА 2016/2017 ГОДИНА со ЕКО и МИО

Published Август 21, 2016 by Аида

asd3

KALENDAR16-17

Согласно Законот за празниците на Република Македонија (Сл.весник на РМ број 21/98 и 18/07) во 2016/2017 година неработни денови во моето училиште се:

 1. септември (четврток), Ден на независноста

 2. октомври (вторник), Ден на народното востание,

 3. октомври (понеделник), Ден на Македонската Револуционерна Борба,

 4. ноември (вторник) “Митровден” – ПАТРОНАТ

 5. декември (четврток), “Св. Климент Охридски”

 6. 19. јануари (четврток) “Водици”

 7. 14. април (петок) “Велики петок”

 8. 17. април (понеделник) Втор ден Велигден,

 9. мај (понеделник), Ден на трудот,

 10. мај (среда) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители,

 11. јуни (петок) “Духовден”.

  Kalendar za organizacija na ucebnata16-17

зсд

ЕКОЛОШКИ ДЕНОВИ

НЕРАБОТНИ ДЕНОВИ

                     Еко Календар

16 септември – Меѓународен ден за заштита на озонската обвивка

22 септември – Меѓународен ден без возила

26 септември – Светски ден на чисти планини

04 октомври – Светски ден за заштита на животните

08 октомври – Меѓународен ден за намалување на уништувањето на природата

15 октомври – Светски ден на пешаците

16 октомври – Светски ден на храната

17 октомври – Меѓународен ден за образование на сиромашните

08 ноември – Меѓународен ден на урбаните животни средини

27 ноември – Меѓународен ден против потрошувачката треска

29 декември – Меѓународен ден на биодиверзитетот

05 март – Светски ден за заштеда на енергија

21 март – Ден на пролетта кога започнуваат активностите за заштита на околината

21-28 март – Денови на пролетта за заштита на околината

22 март – Светски ден за заштита на водите

17 април – Светски ден на здравјето

22 април – Светски ден на планетата Земја

15 мај – Меѓународен ден за заштита на климата

24 мај – Светски ден против пушењето

05 јуни – Светски ден за заштита на околината 

21 септември и 22 мај – ЕНО денови за садење дрвја

ПРАЗНИЦИ И ПРАЗНУВАЊА

Согласно Законот за празници на Република Македонија (“Сл.весник на РМ”, бр. 21/98 и 18/07) во 2016 година неработни денови се:

За сите граѓани на РМ:

    01 јануари (петок), Нова година

    07 јануари (четврток), Божик, првиот ден на Божик 

          според православниот календар

    01 мај (недела), Ден на Трудот

    02 мај (понеделник), Велигден, вториот ден на 

         Велигден според православниот календар

    24 мај (вторник), „Св. Кирил и Методиј“ Ден на

          сесловенските просветители

    5 јули (вторник) Рамазан Бајрам, првиот ден на

      Рамазан Бајрам

    02 август (вторник), Ден на Републиката

    08 септември (четврток), Ден на независноста

    11 октомври (вторник), Ден на народното востание

    23 октомври (недела), Ден на Македонската

        Револуционерна Борба, односно 24 октомври 

        (понеделник) е неработен ден

    08 декември (четврток), “Св. Климент Охридски”

* Доколку државните празници и празниците на РМ се паѓаат во недела, наредниот ден се смета за неработен.

За граѓаните од православна вероисповед:

     06 јануари (среда), Бадник, ден пред Божик

    19 јануари (вторник), Богојавление (Водици)

    29 април (петок), Велики Петок, петок пред

         Велигден

    17 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден

    28 август (недела), Успение на Пресвета Богородица

         (Голема Богородица)

За граѓаните од католичка вероисповед:

    28 март (понеделник), Велигден, вториот ден на

          Велигден

    01 ноември (вторник), Празникот на сите светци

    25 Декември (недела), првиот ден на Божик

За граѓаните од муслиманска вероисповед:

     12 септември (понеделник), Курбан Бајрам, првиот

          ден на Курбан Бајрам

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ:

     22 ноември (вторник), Ден на Албанската азбука

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ:

27 јануари (среда), Свети Сава

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ:

     8 април (петок), Меѓународен ден на Ромите

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ:

     23 мај (понеделник), Национален ден на Власите

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ:

     12 октомври (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ:

      28 септември (среда), Меѓународен ден на Бошњаците

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ:

     21 декември (среда), Ден на настава на турски јазик                          

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

%d bloggers like this: