27 јануари – Меѓународен ден на сеќавање на Холокаустот

Published Јануари 27, 2017 by Аида

holocaust-never-again

Во март 1943 година за само неколку дена окупациските сили во Македонија извршиле низа рации во Скопје, Битола и Штип – било собрано еврејското население, 7144 Евреи, префрлено во Скопје од каде во три групи е депортирано во концентрационите логори на смртта.

На 27 Јануари 1945, руската Црвена Армија влезе во кампот Аушвиц Биркенау, ослободувајќи ги преостанатите 7000 заробеници, кои повеќето беа болни или умираа.

СС – овците присилија скоро 60000 заробеници да го евакуираат кампот и да се качат на  неславните “Смртни Маршови” во кои илјадници ги загубија нивните животи.

Генералниот состав на Обединетите Нации ја предаде Резолуцијата 60/7 на 1.  Ноември 2005 за да се признае 27 Јануари како Интернационален ден на Комеморација во сеќавањето на жртвите на Холокаустот, денот на кој ке се обележуваат и сеќаваат жртвите на Холокаустот.

holocaust

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

%d bloggers like this: