Архиви

All posts for the month Јули, 2017

Ден на бројот пи (22 jули и 14 март)

Published Јули 23, 2017 by Аида

20156182_674727546065342_2877211012068305627_n

Ден на бројот пи — два празника кои се слават помеѓу математичарите ширум светот, а со кои се одбележува важноста на бројот пи (π).
Денот во математичкиот свет се слави секој 14 март, зашто ако го напишете датумот во облик на месец-ден, тогаш се добива наједноставната апроксимација на бројот π: 3,14.
Момент во текот на денот, кој е особено значаен е во 1 час и 59 минути (или наутро или попладне), бидејќи тогаш го бројот π е зададен со пет децимални места и изгледа вака: 3,14 1 59.
Со необврзувачка одлука на Конгресот на САД со која 14 март 2009 се прогласува за Национален ден на бројот π. Со ова им се предлага на училиштата да го одбележат денот на овој број.
Денот на апроксимацијата на бројот пи – во земјите како Македонија каде датумот се запишува во формат ден-месец вообичаено како ден на бројот π се одбележува 22 јули, односно 22/7.

11062549_1090634857628706_8391319488394870969_o

5863593_orig

НЕОФИЦИЈАЛЕН КАЛЕНДАР ЗА УЧЕБНАТА 2017/2018

Published Јули 11, 2017 by Аида

ааак

НЕРАБОТНИ ДЕНОВИ ЗА СИТЕ ГРАЃАНИ НА РМ
ДАТУМ ДЕН ПРАЗНИК
1 јануари односно 2 Јануари Понеделник и Вторник Нова Година
7 јануари Недела Божиќ, првиот ден на Божик според православниот календар
9 април Понеделник Велигден – вториот ден на Велигден според православниот календар
01 Мај Врорник Ден на трудот
24 Мај Четврток “Св.Кирил и Методиј” – Ден на словенските просветители
14 Јуни односно Четврток Рамазан Бајрам – прв ден
02 Август Четврток Ден на Републиката
08 Септември Петок Ден на независноста
11 Октомври Среда Ден на народното востание
23 Октомври Понеделник Ден на македонската Револуционерна Борба
08 Декември Петок “Св.Климент Охридски”
ЗА ГРАЃАНИТЕ ОД ПРАВОСЛАВНА ВЕРОИСПОВЕД
ДАТУМ ДЕН ПРАЗНИК
06 Јануари Сабота Бадник, ден пред Божик
19 Јануари Петок Богојавление(Водици)
6 Април Петок Велики Петок, петок пред Велигден
25 maj Петок Духовден, петок пред Духовден
28 Август Вторник Успение на Пресвета Богородица
(Голема Богородица)
ЗА ГРАЃАНИТЕ ОД КАТОЛИЧКА ВЕРОИСПОВЕД
ДАТУМ ДЕН ПРАЗНИК
2 Април Понеделник Велигден, вториот ден на Велигден
01 Ноември Среда Празникот на сите светци
25 Декември Понеделник Првиот ден на Божик
ЗА ГРАЃАНИТЕ ОД МУСЛИМАНСКА ВЕРОИСПОВЕД
ДАТУМ ДЕН ПРАЗНИК
1 Септември Петок Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам
ЗА ГРАЃАНИТЕ ПРИПАДНИЦИ НА АЛБАНСКАТА ЗАЕДНИЦА ВО РМ
ДАТУМ ДЕН ПРАЗНИК
22 Ноември Среда Ден на Албанската азбука
ЗА ГРАЃАНИТЕ ПРИПАДНИЦИ НА СРПСКАТА ЗАЕДНИЦА ВО РМ
ДАТУМ ДЕН ПРАЗНИК
27 Јануари Сабота Свети Сава
ЗА ГРАЃАНИТЕ ПРИПАДНИЦИ НА РОМСКАТА ЗАЕДНИЦА ВО РМ
ДАТУМ ДЕН ПРАЗНИК
08 Април Недела Меѓународен ден на Ромите
ЗА ГРАЃАНИТЕ ПРИПАДНИЦИ НА ВЛАШКАТА ЗАЕДНИЦА ВО РМ
ДАТУМ ДЕН ПРАЗНИК
23 Мај Среда Национален ден на Власите
ЗА ГРАЃАНИТЕ ПРИПАДНИЦИ НА ЕВРЕЈСКАТА ЗАЕДНИЦА ВО РМ
ДАТУМ ДЕН ПРАЗНИК
23 Септември Сабота Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур
ЗА ГРАЃАНИТЕ ПРИПАДНИЦИ НА БОШЊАЧКАТА ЗАЕДНИЦА ВО РМ
ДАТУМ ДЕН ПРАЗНИК
28 Септември Четв Меѓународен ден на Бошњаците
ЗА ГРАЃАНИТЕ ПРИПАДНИЦИ НА ТУРСКАТА ЗАЕДНИЦА ВО РМ
ДАТУМ ДЕН ПРАЗНИК
21 Декември Четврток Ден на настава на турски јазик

E – Учебници – ФИЗИКА за основци и средношколци

Published Јули 11, 2017 by Аида

ФИЗИКА ЗА VIII ОДДЕЛЕНИЕ

Fizika_8_Gesoski_Nonkulovski

ФИЗИКА ЗА IX ОДДЕЛЕНИЕ

Fizika_9_Ristova

ФИЗИКА ЗА I ГОДИНА

Fizika-1 -MK- PRINT

ФИЗИКА ЗА II ГОДИНА

Fizika-2-MK-PRINT

ФИЗИКА ЗА III ГОДИНА

Fizika_III_MK_PRINT

ФИЗИКА ЗА IV ГОДИНА

Fizika za IV godina-4 -MK- PRINT_web