Ден на бројот пи (22 jули и 14 март)

Published Јули 23, 2017 by Аида

20156182_674727546065342_2877211012068305627_n

Ден на бројот пи — два празника кои се слават помеѓу математичарите ширум светот, а со кои се одбележува важноста на бројот пи (π).
Денот во математичкиот свет се слави секој 14 март, зашто ако го напишете датумот во облик на месец-ден, тогаш се добива наједноставната апроксимација на бројот π: 3,14.
Момент во текот на денот, кој е особено значаен е во 1 час и 59 минути (или наутро или попладне), бидејќи тогаш го бројот π е зададен со пет децимални места и изгледа вака: 3,14 1 59.
Со необврзувачка одлука на Конгресот на САД со која 14 март 2009 се прогласува за Национален ден на бројот π. Со ова им се предлага на училиштата да го одбележат денот на овој број.
Денот на апроксимацијата на бројот пи – во земјите како Македонија каде датумот се запишува во формат ден-месец вообичаено како ден на бројот π се одбележува 22 јули, односно 22/7.

11062549_1090634857628706_8391319488394870969_o

5863593_orig

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

%d bloggers like this: