Европска недела на кодирање 2018

Published Октомври 11, 2017 by Аида

morzeova-azbuka-900x300_c

МОРЗЕОВА АЗБУКА

Во 1836 година, Семјуел Морзе открил електричен телеграфски систем. Пред појавата на телефоните, овој телеграфски систем можел да праќа пораки на големи далечини, преку електрични пулсирања, кои и сигнализирале на една машина да испишува знаци на движечка хартиена лента.
За да се преведат овие знаци кои биле испишувани на хартијата, била потребна посебна азбука. Морзе ја измислил првата врзија на азбуката. Таа била составена само од броеви, но наскоро била проширена со неколку букви и симболи, како што се точките.
Во Морзеовата азбука, секој број, буква или симбол бил претставен со посебна секвенца на кратки и долги електрични сигнали, наречени „точки“ и „цртки“. На најчесто употребувани букви им биле назначени пократки секвенци од точки и цртки. На пример, најупотребуваната буква во англискиот јазик, буквата „е“, била претставена само со една точка.
Телеграфски машини испуштале звуци, како „клик“, додека ги испишувале знаците. Со тек на време хартиената летна станала непотребна. Операторите кои работеле на телеграфските машини, сватиле дека би можеле да ги толкуваат „кликовите” и започнале да ја совладуваат Морзеовата азбука и како јазик.
Денес, со Морзеовата азбука можеме да праќаме пораки на било кој начин: преку светла, звуци, точки и цртки.
Морзеовата азбука била од големо значење за време на Втората Светска Војна. Таа била користена како стандард за прекуморска комуникација се до 1999 година.
Мозеовата азбука била многу популарна кај аматерските радио оператори низ целиот свет. До ден денес, често се користи како средство за комуникација во случај на опсасност и може да се праќа на различни начини.

Меѓународниот знак за помош е SOS. Овој знак, протолкуван со Морзеовата азбука гласи:

. . . _ _ _ . . .

Овој сигнал за прв пат бил користен од германската влада во 1905 година и оттогаш е прифатен како интернационален сигнал за повикување помош, најмногу поради неговата едноставност. Трите точки ја означуваат буквата „S“, а трите цртички ја означуваат буквата „О“.

morzeova-azbuka

Morse Code Translator

43471332_2734013463290829_2903772696712052736_o

43498481_2734018286623680_6946252184073797632_o

43579726_2734019779956864_754409047037313024_o

Европска недела на кодирање 2017

01

02

03

04

05

06

2

2a

4

5

pizap.com15076791071431

pizap.com15076788742391

pizap-com14743938078711

pizap-com14743942636913

pizap-com14743946974165

pizap-com14746370479431

pizap-com14767438351711

КЛИКНИ НА СЛИКАТА:

7

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

%d bloggers like this: