Архиви

All posts for the month Јануари, 2018

Денот на турската азбука 21 декември

Published Јануари 29, 2018 by Аида

Во турскиот јазик се користи латиница.

До 1929 година се користило арапско писмо и арапски зборови но по реформата од 1929 година турскиот јазик се чисти од арапските зборови, ги враќа сопствените и воведува латиница . Во турскиот јазик постојат 29 букви. Правилото на читање е идентично како кај нас – се чита како што и се пишува. Букви од турскиот алфабет се:

Aa, Bb, Cc, Çç, Dd, Ee, Ff, Gg, Ğğ, Hh, Iı, İi, Jj, Kk, Ll, Mm, Nn, Oo, Öö, Pp, Rr, Ss, Şş, Tt, Uu, Üü, Vv, Yy, Zz..

Cc- е буква помеѓу нашето Ѓ и Џ. На пример  CAN (душа) , се чита како тврдо Ѓ.

Çç- е мешавина од буквите  Ќ и Ч. На пример  Çiçek(cveće) ili Çok (полно, силно, многу)

Ğğ- е чудна буква која не се чита и служи да направи растојание, ја продолжува самогласката која се наоѓа пред него . На пример:  SAĞOL (благодарам) се чита како саа-ол или DEĞİL (негација НЕ), се чита како дее(ј)ил, оваа Ј скоро и не се слуша, дури не е задолжително да се изговори.

Iı- се чита како англиски прилог А или кога ќе речете КРВ, помеѓу К и Р се појавува некаков глас кој одговара на оваа турска буква. Тука и големата и малата буква се пишуваат без точка, на пример: kapı (врата)

İi- е идентично со нашето И, идентични се со претходната буква, само што имаат точки.  На пример: Kedi (мачка)

Jj- одговара на нашето Ж, само е малку помеко. На пример: Japonya(Јапонија).

Öö- е буква идентична со германската.Отворате уста да кажете О, устата е помалку отворена, а јазикот го местите кон непцето. На пример: Söylemek (кажување)

Şş- е буква што одговара на Ш, но помека, на пример Arkadaş (пријател)

Üü- како во германскиот алфабет. Отворате уста како да ќе кажете У, устата ви е малку подзатворена а јазикот се мести кон непцето. На пример: kötü (лош).

Yy- е буква како нашето  J. На пример: Yok (нема).

МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА СНЕШКОТО

Published Јануари 17, 2018 by Аида

IMG_20171210_130920

Идејата за овој празник е на германскиот колекционер Корнелиус Граетц, а датумот 18 јануари, не е избран случајно: единицата симболизира метла, а осумката – телото на снешко.

Празникот има за цел да ги расположи луѓето во студените зимски денови и да ги натера наместо да се плашат од снегот, да излезат надвор, да му се израдуваат и да направат барем една насмевната фигура.

Инаку, првиот нацртан снешко бил еврејски. Боб Екштајн, кој професионално ја проучувал историјата на снешкото за својата книга, открива дека првпат се појавил во црковно-богослужбената книга „Часослов” од 1380 година. Постоела и слика, на која можело да се види еврејски снешко, кој се топи до огнот, а во пасуси на страницата се опишани Христовите маки.

Во 1494 година владетелот на Фиренца, Пјеро Втори порачал од познатиот скулптор и сликар Микеланџело да направи снешко во дворот на Медичи. Иако се пронајдени премалку информации за неговиот труд, една критика од тоа време го опишува снешкото како неверојатно убав и совршен.

Денес, снешко е симбол на празниците и весела зима, но тоа не било секогаш така. Во 1511 година луѓето во Брисел живееле во глад и беда. Покрај тоа, требало да се справат и со „смртоносната зима”, која со екстремно ниските температури ги одземала животите на послабите. Властите тогаш одлучиле дека фестивал со снежни луѓе ќе биде идеален за подигнување на расположението. Не биле далеку од вистината. Но веројатно не го очекувале ваквиот резултат од наредбата: по фестивалот, градот бил преплавен со порнографски снежни скулптури, како и со карикатури на реномирани граѓани. Сепак властите не се замешале и оставиле креациите да стојат и да уживаат граѓаните и се надевале дека штом снегот се стопи, со него ќе се стопи и стравот на луѓето.

Првата фотографија на снешко е направена од Мери Дилвин во 1845 година, набргу откако е измислен фотоапаратот. Така, првата слика на снешко е и меѓу првите фотографии кои некогаш некаде се направени.

Снешкото им помогнал и на Французите во борбата против Прусија. Кога кралот на Прусија влегол со војска во Париз во 1870 година, двајца француски војници решиле да го кренат духот со снежни скулптури. На ѕидовите на тврдината на врвот тие ставиле еден снешко, а на друго место извајале огромна фигура со шапка, наменета да внесе страв кај непријателот. Се разбира, снежните сили не биле доволни за победа и Прусија ја добила војната од 1870 година, но барем француските војници до последно не паднале со духот.

Највисокиот снешко во историјата е Американец. Во градот Бетел, во Мејн, уште во 1999 година се „родил“ Ангус, кралот на планината, кој е именуван така во чест на тогашниот гувернер на државата – Ангус Кинг. Снешкото бил висок 34,62 метри и тежел над четири тони.

Бидејќи со години никој не го подобрил овој рекорд, во 2008 година жителите на Бетел решија сами да се надминат и направија снешко со висина од 37,21 метри. Снешкото доби име Олимпија Сноу, повторно во чест на гувернерот на државата.

Конференцијата за образование по природни науки и математика

Published Јануари 12, 2018 by Аида

Природно-математичкиот факултeт при Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и Друштвото на физичарите на Република Македонија (ДФРМ), во соработка со Сојузот на математичарите на Македонија (СММ), организираат „Конференција за образованието по природни науки и математика“. Конференцијата ќе се одржи на 23-24 март 2018 во Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ).

10111213

Преземете формулар за пријава и соопштение со детални информации:

FormularZaPrijavuvanje_KonferencijaMatPrirNauki (2)

PrvoSoopstenie_KonferencijaMatPrirNauki