Денот на турската азбука 21 декември

Published Јануари 29, 2018 by Аида

Во турскиот јазик се користи латиница.

До 1929 година се користило арапско писмо и арапски зборови но по реформата од 1929 година турскиот јазик се чисти од арапските зборови, ги враќа сопствените и воведува латиница . Во турскиот јазик постојат 29 букви. Правилото на читање е идентично како кај нас – се чита како што и се пишува. Букви од турскиот алфабет се:

Aa, Bb, Cc, Çç, Dd, Ee, Ff, Gg, Ğğ, Hh, Iı, İi, Jj, Kk, Ll, Mm, Nn, Oo, Öö, Pp, Rr, Ss, Şş, Tt, Uu, Üü, Vv, Yy, Zz..

Cc- е буква помеѓу нашето Ѓ и Џ. На пример  CAN (душа) , се чита како тврдо Ѓ.

Çç- е мешавина од буквите  Ќ и Ч. На пример  Çiçek(cveće) ili Çok (полно, силно, многу)

Ğğ- е чудна буква која не се чита и служи да направи растојание, ја продолжува самогласката која се наоѓа пред него . На пример:  SAĞOL (благодарам) се чита како саа-ол или DEĞİL (негација НЕ), се чита како дее(ј)ил, оваа Ј скоро и не се слуша, дури не е задолжително да се изговори.

Iı- се чита како англиски прилог А или кога ќе речете КРВ, помеѓу К и Р се појавува некаков глас кој одговара на оваа турска буква. Тука и големата и малата буква се пишуваат без точка, на пример: kapı (врата)

İi- е идентично со нашето И, идентични се со претходната буква, само што имаат точки.  На пример: Kedi (мачка)

Jj- одговара на нашето Ж, само е малку помеко. На пример: Japonya(Јапонија).

Öö- е буква идентична со германската.Отворате уста да кажете О, устата е помалку отворена, а јазикот го местите кон непцето. На пример: Söylemek (кажување)

Şş- е буква што одговара на Ш, но помека, на пример Arkadaş (пријател)

Üü- како во германскиот алфабет. Отворате уста како да ќе кажете У, устата ви е малку подзатворена а јазикот се мести кон непцето. На пример: kötü (лош).

Yy- е буква како нашето  J. На пример: Yok (нема).

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

%d bloggers like this: