КРВАВА МЕСЕЧИНА – Ноќта меѓу 27 и 28 јули ќе се случи целосно помрачување на Месечината.

Published Јули 20, 2018 by Аида

mesec2

Ќе се случи  најдолгото затемнување на Месечината во овој век и ќе трае еден час и 43 минути.

Во Македонија помрачувањето ќе започне во 19:14 часот, но ќе биде видливо дури по зајдисонце. Целосното (тотално) затемнување ќе започне во 21:30 часот, максималната точка на затемнувањето ќе биде во 22:21 часот, а ќе биде видливо се до 23:13 часот.

Сите фази на помрачувањето на Месечината ќе бидат видливи од области во Индискиот океан, Индија, Источна Африка, Арапскиот полуостров и подрачјето на Каспиското море.

Жителите во другите делови на Африка и Азија, како и оние во Европа, Австралија и во Јужна Америка, ќе можат да видат делумно затемнување на Месечината.

Овој редок настан нема да може да се види од Северна Америка, каде за целосно затемнување ќе мора да се почека до 2020. година.

Овој феномен се случува кога Сонцето, Земјата и Месечината ќе се најдат во ист правец. Тогаш Месечината добива црвенкаст сјај бидејќи влегува во земјината сенка, поради што често се нарекува „крвава Месечина“.

mesecina

Покрај помрачувањето на Месечината, ќе можат да се набљудуваат и планетите Венера (на почетокот од ноќта), Јупитер, Сатурн и Марс. Марс овие денови е погоден за набљудување затоа што е блиску до Земјата.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

%d bloggers like this: