Архиви

All posts for the month Октомври, 2018

СВЕТСКА НЕДЕЛА НА ВСЕЛЕНАТА / ЕВРОПСКА НЕДЕЛА НА КОДИРАЊЕ

Published Октомври 9, 2018 by Аида

43487553_2734016859957156_216764718801485824_n

ООУ “Димитар Миладинов” ја прославува Светската недела на вселената и Европската недела на кодирање.
Темата за настанот оваа година е „Вселената го обединува светот“.
Од 4-ти до 10-ти октомври манифестацијата се одржува во повеќе од 86 земји низ светот.
Учениците од ООУ “Димитар Миладинов” изработуваа постери на тема Вселена, Се фотографираа во космонаутската облека и се играа вселенски онлајн игри на телефон.
Светската недела на вселената одбележува два значајни светски настани од астрономијата : 4-ти октомври – датум кога во 1957 година е лансиран првиот сателит Спутник 1 и 10-ти октомври – кога во 1967 година е потпишан Договорот за принципи и активности на државите кои се вклучени во истражување и за соодветна употреба на Вселената.

Што е Вселена?

Вселена, космос или универзум е огромниот бескраен простор во кој се наоѓаат разновидни небесни тела (вклучувајќи ја и Земјата), кои се движат по патеки одредени според физичките законитости. Всушност, Вселена (како што кажува и самиот назив) е сè што постои, просторот, времето, материјата (видливата и невидливата), енергијата, планетите, ѕвездите, галактиките и содржината на интергалактичкиот простор. Големината на Вселената, веројатно никогаш нема точно да се утврди, бидејќи можеби едноставно е бесконечна.

43498481_2734018286623680_6946252184073797632_o

43579726_2734019779956864_754409047037313024_o43318080_2730856610273181_382965556426309632_opizap.com15391147624221

43527212_2730946906930818_3749364998955073536_o43471332_2734013463290829_2903772696712052736_o

43557770_2735571063135069_8884308953228378112_o

43518833_2735574279801414_1989587486124277760_o

43504115_2735598479798994_5738642598893977600_o

1

2.jpg

3

4

5

sertcode