Архиви

All posts for the month Јуни, 2019

The difference between coding and programming

Published Јуни 23, 2019 by Аида

Разлики помеѓу кодирање и програмирање

codeweek_badge

semafor1

На почеток ќе ги разјасниме сличностите и разликите помеѓу кодирање и  програмирање.

КОДИРАЊЕ

КОДИРАЊЕ значи создавање кодови од еден на друг јазик.

КОДИРАЊЕ е примарна метода за олеснување комуникација помеѓу луѓе и машини.

КОДИРАЊЕ е дел  од постапката на компјутерско програмирање при што се врши превод  на машински читлив јазик.

КОДИРАЊЕ ги распределува линиите од кодот без да се грижи за деталите.

КОДЕРИ се помалку стручни програмери.

ПРОГРАМИРАЊЕ

ПРОГРАМИРАЊЕ  значи  овозможување на машина да користи одредени упаства.

ПРОГРАМИРАЊЕ е формално пишување на код но на многу повисоко ниво.

ПРОГРАМИРАЊЕ се состои од  составување, поправање грешки, тестирање и инплементација.

ПРОГРАМИРАЊЕ  е забележување и анализирање решенија за проблемите кои се уште не се случиле.

ПРОГРАМИРАЊЕ  е логичност во решавањето на сложени проблеми.

Од 14 – 18 октомври планираме да работиме:

А) Да програмираме со апликацијата  Scratch

Апликацијата   Scratch е еден од првите програмски јазици направени за возраст од 8 до 16 години, а денес се наоѓа на интернет и е  достапен до секого. Учениците ќе користат визуелен програмски јазик направен од тули ќои ќе ги влечат по работен простор за да ги оживеат ликовите. Интернет изобилува со многу  прирачници  за инструктори  и  за ученици па не мора да си искусен за да почнеш  програмирање со апликацијата Scratch. Јас ќе учам со учениците.

Б) Ако успееме да дојдеме  до  „Микро: бит“ уреди за кодирање, ќе се обидеме да ги совладаме основните  вештини за кодирање и програмирање. Велат дека најзначајната  работа  во користењето на  micro:bit е дека учениците  учат како да се размислува  чекор по чекор и како да ги распоредат  командите  во  последователни чекори.     ИЛИ

Ц) Ќе излеземе надвор од училницата и ќе кодираме без компјутер.

codeweek_badge

CODE WEEK 4 ALL CODE

cw19-PihLW

Реализирано на 07.09.2019

71805568_441155613187157_7331877235789398016_n

71668850_525907358228574_6809201877897445376_n

71863404_1240130662839289_379826412074303488_n

71801751_1158224171036044_8884239868679421952_n

71903212_1405989102883132_2240575251664601088_n

71495896_2542637652625071_7137024817361846272_n

72101546_385834519028667_6730680254999822336_n

Изложбен центар за електрична енергија – МАТКА

Published Јуни 7, 2019 by Аида

60338654_3235882043103966_649074196713832448_n

МУЗЕЈ   МАТКА

Изложбениот центар  „Матка“  ја раскажува историјата на електричната енергија во Македонија и електрификацијата. 

Преку мултимедијален пристап, експонатите во Изложбениот центар „Матка“ се одлична можност за едукација и интеракција.

Покрај старите експонати со историска содржина, во Изложбениот центар „Матка“ поставени се и експонати за различните видови на производство на електрична енергија, приказ на ресурси, а интерактивните плазма панели и плазма топката, како и Ван де Графт Генераторот овозможуваат  контакт со електицитетот.

60389906_3235880126437491_6602377543074971648_n60426413_3235882643103906_2820757704799158272_n60475151_3235881283104042_2333492578441232384_n60489952_3235883963103774_273544478512381952_n60523666_3235880596437444_7758750973027155968_n60564305_3235880726437431_8492478872065933312_n60810179_3235881213104049_5917817858410151936_n60241614_3235880366437467_6229416468719599616_n60325957_3235880443104126_1960662178465841152_n