Архиви

All posts for the month Јануари, 2020

Млади истражувачи – Палеографски амбасадори

Published Јануари 15, 2020 by Аида

71152530_2452755174809238_1272808258179956736_n

Млади истражувачи

Преку проектни активности го истражуваме јазикот:

Paleografski ambasadori – Međunarodni dan maternjeg jezika 2020. / International Mother Language day 2020 – Палеографски амбасадори – Меѓународен ден на мајчиниот јазик

Проектна тема е поврзана со тема на UNESCO „Јазици без граници“ по повод Меѓународен ден на мајчиниот јазик 2020.
Палеографски амбасадори од Македонија, Србија, Хрватска и Босна и Херцеговина ја истражуваа глаголицата, патуваа низ историјата, пишуваа честитки, одгонетнува загатки и правеа календари со писмото на нашите претци. Незаборавно искуство. Глаголицата ја искористивме и во кодирањето, пишувавме пораки, имиња и поими од физика на глаголица.